donderdag, november 15, 2012

balk op zijn oog: Redemptorist Ives De Mey per direct ontslag genomen

 15 januari 2010

BRUSSEL (KerkNet) – Dinsdag is het ontwerp tot wijziging van de Basiswet betreffende het gevangeniswezen eenparig gestemd door de commissie justitie. De meerderheid van de voorgestelde bepalingen heeft betrekking op het tuchtregime van de gedetineerden.

Een gedetineerde kan onder meer als tuchtsanctie opgelegd krijgen dat hij in afzondering moet verblijven. De Basiswet voorziet dat voor de duur van de tuchtsanctie de gedetineerde niet mag deelnemen aan gemeenschappelijke activiteiten, tenzij deze kaderen in het recht van vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing. Het ontwerp wil deze uitzondering schrappen.

Volksvertegenwoordiger De Schamphelaere vindt het echter belangrijk dat het recht op godsdienstbeleving voor gedetineerden behouden blijft. Er werd in het ontwerp weliswaar voorzien dat de directeur moet waken over het feit dat de gedetineerde zijn godsdienst of levensbeschouwing individueel kan belijden en daartoe dagelijks het bezoek kan ontvangen van de daarvoor aan de gevangenis verbonden of tot de gevangenis toegelaten vertegenwoordiger van zijn godsdienst of levensbeschouwing, maar dit is volgens De Schamphelaere onvoldoende: “De beleving van liturgische bijeenkomsten is van nature niet individueel, maar wel gemeenschappelijk en bovendien heeft iedereen, volgens de universele verklaring van de rechten van de mens, het recht zijn godsdienst met anderen te belijden”.

Daarom diende De Schamphelaere een amendement in dat voorziet dat de directeur aan de gedetineerde kan toestaan om deel te nemen aan vormingsactiviteiten in gemeenschappelijk verband, maar ook aan gemeenschappelijke activiteiten in het kader van de godsdienst of de levensbeschouwing. Het amendement en het ontwerp werden dinsdag unaniem goedgekeurd.
(Kerknet)


Geen opmerkingen: