woensdag, november 07, 2012

6 nov Openbare hoorzitting Heel ....

Limburgs Dagblad
 23.10.12

Kritiek op onderzoek sterfgevallen Sint Joseph


De namen van broeder Andreas en de Heelse dorpsdokter Guus Verstraelen moeten gezuiverd worden. Dat vindt een werkgroep die op initiatief van schrijver Ton van Reen is opgericht. De werkgroep houdt op 6 november een openbare hoorzitting in Heel over de in zijn ogen onterechte beschuldigingen aan het adres van de broeder en de dokter.

Heel
Van onze verslaggever

Justitie noemde Andreas en Verstraelen afgelopen zomer als verdachten na een uitgebreid feitenonderzoek naar de dood van 37 minderjarige jongens die begin jaren vijftig op het terrein van zwakzinnigeninstelling Sint Joseph in Heel woonden. Omdat de zaak is verjaard en beiden zijn overleden, kan justitie ze niet formeel als verdachte aanmerken.

De werkgroep van Van Reen vindt dat justitie zich te veel op geruchten en vage uitspraken baseert. Ook kunnen de twee verdachten zich niet verdedigen. Volgens de werkgroep heeft Andreas er juist alles aan gedaan het lijden van de jongens te verzachten, zonder ze aan hun einde te helpen. Van Reen heeft Andreas persoonlijk gekend. Tijdens de openbare hoorzitting in Heelse zaal Don Bosco wil de werkgroep 'aantonen dat de argumentatie van het OM ondeugdelijk is'.

Naast Van Reen zijn ook advocaat Frank Dronkers, secretaris Patrick Chatelion Counet van de Konferentie Nederlandse Religieuzen, oud-huisarts Antoon Visschedijk, verpleegkundige Jac Peeters en oud-medewerkster Wies Janssen van de Raad voor de Jeugdbescherming bij de hoorzitting aanwezig. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.
Het OM verwijst in een reactie op naar het in haar ogen volledige feitenonderzoek.

Geen opmerkingen: