zaterdag, april 12, 2014

Roermond We gaan daarmee niet te koop lopen. We treden hiermee niet actief naar buiten

Bisdom wist al maanden van misbruik Gijsen


Het bisdom Roermond wist al op 11 februari dit jaar dat oud-bisschop Jo Gijsen kinderen heeft misbruikt in de tijd dat hij nog kapelaan was in Zuid-Limburg. Het bisdom heeft deze informatie al die tijd 'onder de pet gehouden', erkende een woordvoerder van het bisdom vandaag.

Op 11 februari deed de zogenoemde Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de RK Kerk uitspraak in een zaak tegen Gijsen. De procedure is, dat zowel het bisdom als het slachtoffer dat geklaagd heeft hiervan direct op de hoogte wordt gebracht, zei de woordvoerder van het bisdom. 'We gaan daarmee niet te koop lopen', lichtte de woordvoerder toe.


 'We treden hiermee niet actief naar buiten, dat lijkt mij begrijpelijk', aldus de woordvoerder.

Hij erkende verder dat het bisdom al langere tijd een verklaring klaar had liggen 'voor het geval een journalist zou bellen'. Volgens de woordvoerder treedt het bisdom niet actief naar buiten met privacygevoelige informatie. 'We willen de slachtoffers geen publiciteit bezorgen waaraan ze geen behoefte hebben', zei hij.Slachtoffer
De uitspraak werd op 11 februari ook gepubliceerd op de website van het Meldpunt Misbruik RKK. Daaruit blijkt dat Gijsen toen (in 1961) als priester van seminarie Rolduc een slachtoffer, toen nog een kind, bij zich liet komen in de kamer van de overste van een jongenspensionaat. Het gaat daarbij volgens bronnen om Bleijerheide bij Kerkrade. Uit de verklaring blijkt dat het kind zich moest uitkleden en laten betasten, onder meer aan zijn geslachtsdeel.

Daarbij zou Gijsen het kind 'voorlichting' hebben gegeven over liefde en zaadlozingen. De man heeft de rest van zijn leven grote psychische problemen gekregen. Nog voor Gijsen op 24 juni 2013 stierf, liet hij in een verweer weten er niets mee te maken te hebben. Maar de klachtencommissie is ervan overtuigd dat Gijsen de jongen wel degelijk heeft misbruikt en daarbij misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie.


Meldpunt: Wij informeerden bisdom direct over Gijsen


ZA 12 apr 2014 | 21.06
Het Meldpunt seksueel misbruik in de RK Kerk heeft de standaardprocedure gevolgd en het bisdom Roermond direct geïnformeerd over het misbruik door oud-bisschop Jo Gijsen. Ook de twee slachtoffers zijn direct op de hoogte gesteld. Dat zegt woordvoerder Ben Spekman van het Meldpunt.

Het bisdom zwijgt al twee maanden over het misbruik door Jo Gijsen. Pas toen gisteren het nieuws bekend werd, kwam het bisdom met een verklaring. Desgevraagd, maar niet uit zichzelf.

Het Meldpunt hoeft aan een uitspraak geen publiciteit te geven. "Het Meldpunt heeft geen meldingsplicht", vat Spekman samen. "De uitspraak is vertrouwelijk."

Bron: ANP
KLIK1 opmerking:

Anoniem zei

Misbruik
Privé foto's plaatsen...(!)