maandag, juni 25, 2012


Informatie over de mogelijke moord in de jaren vijftig op 34 zwakzinnige kinderen door een broeder in het katholieke gesticht Sint Joseph in het Limburgse Heel is in 1990 niet naar buiten gebracht.
De twee auteurs van een gedenkboek bij het tachtigjarig bestaan van Sint Joseph waren destijds in het archief van het bisdom Roermond informatie tegengekomen over de mysterieuze dood van de kinderen, waarvoor een broeder verantwoordelijk zou zijn. De door Sint Joseph ingehuurde auteurs hielden de gegevens echter achter omdat ze “niet bewezen” waren, zegt Phil Janssen uit Venlo die het boek schreef met Adri Gorissen, journalist van Dagblad De Limburger. Ze meldden het wel aan de directie van Sint Joseph, aldus Janssen. Die deed er niets mee.

Feitenonderzoek naar Sint Joseph

Eind deze week presenteert het OM het resultaat van een feitenonderzoek naar het verdacht hoge sterftecijfer in Sint Joseph in de jaren 1952-1954. Het onderzoek begon vorig jaar zomer na een melding door de commissie-Deetman die namens de R.-K. Kerk het kindermisbruik in de Kerk onderzocht. De commissie had informatie over de dood van 34 kinderen aangetroffen in archiefstukken van het bisdom Roermond.
De auteurs van het gedenkboek beschikten al in 1990 over dezelfde stukken, zo blijkt nu. Het gaat onder meer om informatie van de Arbeidsinspectie die in 1958 melding maakte van mogelijke moorden en meldde dat in Sint Joseph kinderen ernstig mishandeld en misbruikt werden.
Volgens oud-medewerkers van Sint Joseph was de inmiddels overleden broeder Andreas verantwoordelijk voor het hoge sterftecijfer. De man trad in 1970 uit de congregatie en overleed in 1997 in Heerlen.

Andere ex-broeder eerder al in opspraak

De kwestie staat niet op zich, zo blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Eerder kwam een andere ex-broeder van dezelfde congregatie van broeders van de Heilige Joseph in het nieuws vanwege de moord op patiënten die hij onder zijn zorg had. Het gaat om Frans H. die in 1976 veroordeeld werd wegens de moord op vijf dementerende bejaarden in een verpleegtehuis in Kerkrade. Volgens justitie had hij de hand in meer dan honderd onverklaarbare sterfgevallen in het verpleegtehuis. Frans H. stapte in 1960 op als broeder bij de congregatie van de Heilige Joseph.

Geen opmerkingen: