zaterdag, maart 21, 2015

Pedofiele pater werkt in Brazilië nog steeds met kinderen



De Volkskrant

21-3-2015


De hoogbejaarde Nederlandse pater Cornelio die in eigen land kinderen misbruikte, werkt in Brazilië nog altijd met kinderen. Dat blijkt uit een uitzending van het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek, die vanavond wordt uitgezonden.

De congregatie van de pater, de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, is zeker vanaf 2012 op de hoogte van het misbruik. Eerder zegde de congregatie toe 'passende maatregelen' te nemen tegen de pater, maar die zegt daar zelf niets van te hebben gemerkt.
bton FNDL
Drie mannen hebben tegenover het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK verklaard meermalen te zijn misbruikt door pater Cornelio (90), die tussen 1962 en 1988 katholiek jongerenwerker was in Vught. De pater zelf heeft dat schriftelijk erkend, maar vertelt tegen Dit is de Dag Onderzoek (NPO 2, 21.15 uur) een andere versie. 'Ik ben eunuch, heb geen seksuele gevoelens. Het zijn allemaal leugens, leugens, leugens.'

Het Meldpunt bestaat sinds najaar 2011. De onderzoekers zouden zijn gestuit op tientallen geestelijken die in Nederland kinderen hebben misbruikt en van wie 'signalen' bestaan dat ze ook overzee in de fout zijn gegaan. Het zou gaan om missionarissen die werkzaam waren in Kenia, Chili, Suriname en de Antillen. Vier van hen zouden nog in leven zijn, onder wie pater Cornelio.

Klacht

Ik moet beamen dat de commissie Koeijers is mislukt
'Johnny'






In de uitzending is te zien hoe de in Nederland woonachtige 'Johnny' terugkeert naar Curaçao waar hij in de jaren zestig werd misbruikt door drie missionarissen. Tevergeefs diende 'Johnny' na jarenlang zwijgen een klacht in bij de commissie-Koeijers, de Curaçaose evenknie van de commissie-Deetman, die belast was met het onderzoek naar misbruik door geestelijken op het eiland.


Tot op heden was de officiële lijn van voorzitter Ronald Koeijers: bij ons zijn geen klachten binnengekomen, zaak gesloten.

Maar geconfronteerd met de bevindingen van de EO zegt hij: 'Dit had uitgezocht moeten worden. Ik moet beamen dat de commissie Koeijers is mislukt.' Na een juridische strijd kreeg 'Johnny' in 2012 erkenning en 45.000 euro smartegeld van de congregatie in Tilburg waar de schuldige missionarissen toe behoorden.

In totaal kreeg het Meldpunt 23 klachten van seksueel misbruik door missionarissen overzee, waarvan er drie gegrond zijn verklaard. Ter vergelijking: in Nederland ging het volgens de commissie-Deetman om tien- tot twintigduizend misbruikzaken. Gezien het forse aantal Nederlandse missionarissen door de jaren heen - op het hoogtepunt een kleine negenduizend -
bron
is het niet ondenkbaar





dat het in werkelijkheid om meer gevallen ging.

Geen opmerkingen: