zondag, juni 01, 2014

Ospel; Rijkspolitie nog volop bezig met onderzoek naar de juiste toedracht

Bisdom Roermond erkent misbruik voormalig pastoor

Gepubliceerd: 30 mei 2014 17:40 
De ruim twintig jaar geleden overleden pastoor Jac Steeghs heeft zich in de jaren tachtig en negentig in zijn parochie in Ospel schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen. Dat bevestigt het bisdom Roermond vrijdag.
Het bisdom zegt bovendien 'sterke aanwijzingen' te hebben dat het misbruik niet alleen plaatsvond in zijn eigen parochie, maar in meerdere gemeenschappen waar de pastoor vanaf de jaren zestig preekte. "Een van slachtoffers heeft binnen de kerkgemeenschap een klacht over seksueel misbruik ingediend", zegt een woordvoerder van het bisdom. "Uit de gesprekken daaromheen bleek dat er meer mensen waren die hun verhaal kwijt willen."
Zondag besteedt het bisdom tijdens de viering van 150 jaar parochie in Ospel aandacht aan het misbruik van de pastoor. "We willen schoon schip maken en mensen oproepen hun verhaal te vertellen", aldus de woordvoerder, die geen aantallen wil noemen.
Jac Steeghs overleed op 2 januari 1991. Hij moest zich die dag bij de politie melden, nadat een vader van een misbruikte jongen naar het kerkbestuur en de politie was gestapt. Het bisdom gaat uit van zelfmoord, aldus de woordvoerder.
Door: Novum
Geen opmerkingen: