woensdag, februari 27, 2013















bron: NRC door Danielle Pinedo en Anouk Eigenraam


ROERMOND (RKnieuws.net) - Het bisdom Roermond is ernstig nalatig geweest in een ontuchtzaak in de jaren vijftig en zestig. Het slachtoffer van de ontucht, een nu 73-jarige vrouw, krijgt 100.000 euro compensatie. Dat is het maximale bedrag dat kan worden




De vrouw werd van haar twaalfde tot haar zesentwintigste structureel verkracht door een kapelaan. Ze meldde het misbruik drie keer bij het bisdom, maar dat deed er niets mee. De kapelaan werd zelfs gepromoveerd tot pastoor in Heerlen. Hij overleed in 1994.

Het slachtoffer werd niet geloofd. Ze kreeg daarom elektroschoktherapie en daaraan heeft ze epilepsie overgehouden. Het bisdom erkent dat er vroeger 'grove fouten' zijn gemaakt.

De advocaat van het slachtoffer spreekt van een uitzonderlijke zaak. 
De vrouw is tevreden met de uitkering.



Kerk aangeklaagd voor zware mishandeling

BREDA (RKnieuws.net) - Een man van 59 jaar, erkend slachtoffer van seksueel misbruik, stapt naar de rechter om de kerk aan te klagen voor zware mishandeling. Hij wil ook erkenning en compensatie krijgen voor het fysiek geweld dat hem als tiener jarenlang is aangedaan door meerdere priesters op een Limburgs internaat.



Ik ben een keer oraal verkracht, maar kreeg bijna dagelijks klappen en trappen. 



Ik ben vijf keer letterlijk het ziekenhuis in geslagen. Maar over de mishandeling geeft de congregatie niet thuis, zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Het is voor het eerst dat een misbruikslachtoffer een rechtszaak begint over mishandeling. Zijn advocaat Martin de Witte heeft een verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor voor de Bredase rechtbank gedaan, dat op 11 maart wordt behandeld. Als de rechtbank het verzoek inwilligt, zal onder anderen ook Wim Deetman als getuige worden opgeroepen. Deetman was voorzitter van de onderzoekscommissie die seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzocht.

De man zat in de jaren zestig op Huize Joseph in Cadier en Keer, een katholiek internaat voor moeilijk opvoedbare jongens. Voor het seksueel misbruik heeft hij inmiddels compensatie gekregen van de congregatie van de priesters van het Heilig Hart van Jezus: 25 duizend euro. 



Je hebt een pedagogische tik of niet, Mijnheer de Voorzitter, in mijn samenleving ...

Boefje en de financieel adviseur --> bestuursvoorzitter van Harreveld
Je zou er haast emotioneel van worden.


OEPS verkeerde burgemeester
Sorry Deetman.

Of was 't nou de verkeerde krant?



Geen opmerkingen: