vrijdag, februari 15, 2013

Bauke Vaatstra heeft de Machiavelliprijs 2012 ontvangen, ‘omdat hij op een volhardende, professionele en authentieke wijze dertien jaar lang de media heeft ingeschakeld waardoor de dader van de moord op zijn dochter kon worden opgespoord. Door zijn media optredens wist Vaatstra eerst te voorkomen dat de zaak een ‘cold case’ zou worden. Dankzij zijn publieke aanhouden en aandringen werd het in 2012 eindelijk mogelijk om grootschalig dna-onderzoek te verrichten’, aldus het juryrapport.
 
‘Vaatstra’s consistente pleidooi voor grootschalig dna-onderzoek heeft als breekijzer gefungeerd voor een doorbraak in de wetgeving waardoor ook de oplossing van andere ‘cold cases’ naderbij is gekomen. Hij heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel van het publieke vertrouwen in de rechtsorde. De betekenis van zijn publieke rol gaat dan ook veel verder dan de oplossing van de moord op zijn dochter’, zo vervolgt het juryrapport.
‘Bauke Vaatstra heeft er boven alles voor gezorgd dat politie en Openbaar Ministerie nu en in de toekomst niet meer om slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven heen kunnen.’ Het juryrapport eindigt met de conclusie: ’De uitreiking van de Machiavelliprijs 2012 is dan ook geen feest, maar een eerbetoon aan een man die niet opgaf.’ 


De Stichting Machiavelli spant zich in een betekenisvolle uitwisseling te bevorderen van denkbeelden over communicatie tussen politiek, overheid en burgers en over de rol die media daarbij spelen.

Hoofdactiviteit is de jaarlijkse toekenning van de Machiavelliprijs aan een persoon of organisatie, voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. De uitreiking van de Machiavelliprijs wordt omlijst met het uitspreken van de Machiavellilezing, waarin een gerenommeerd persoon op een kritische wijze kijkt naar actuele ontwikkelingen op het terrein van de publieke communicatie.

Naast deze jaarlijkse activiteiten organiseert de stichting regelmatig lunchbijeenkomsten in Nieuwspoort Den Haag. Dit zijn informele discussies over actuele communicatievraagstukken met debaters uit de wetenschap, de journalistiek, de voorlichting of het bedrijfsleven.

Alle bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedere belangstellende.
bron plus lezingen

Geen opmerkingen: