NOS 3-10-2011
Door binnenlandredacteur Liedeke Morssinkhof
De pastoor van de Tilburgse Noordhoekkerk verkrachtte en vermoordde in 1900 de toen 11-jarige Marietje Kessels. Dat stelt haar nicht, de 71-jarige Godelieve Kessels, in een boek dat deze week verschijnt. Afgevaardigden van het Vaticaan bevestigden enkele jaren later de vermoedens van de familie, maar er mocht niets met die kennis gedaan worden.
In 'De moord op Marietje Kessels. Waarom de ouders moesten zwijgen' vertelt Godelieve Kessels het verhaal van haar vader Matthieu, Marietje Kessels' oudste broer. Het is voor het eerst dat een lid van de familie spreekt over deze zaak.
Vaticaans bezoek
In Tilburg is ze nog altijd wereldberoemd. Fabrikantendochter Marietje Kessels, die nooit thuiskwam na het wegbrengen van een brief. Twee dagen na haar vermissing werd ze gevonden in de gewelven boven de Noordhoekkerk. Naakt, verkracht en vermoord. De dader is nooit opgepakt, maar een groot deel van Tilburg was er snel van overtuigd dat het pastoor Van Zinnicq Bergmann was.
Dat gelooft ook de familie, blijkt uit het boek van Godelieve Kessels. Haar vader, 4 jaar oud toen zijn zus overleed, sprak later veelvuldig met zijn ouders over de vraag wie Marietje vermoord kon hebben.
Dat de verdenking steeds meer op de pastoor viel, moet ook het hogere kerkelijke gezag ter ore zijn gekomen. Want enkele jaren na de moord stonden twee afgevaardigden van het Vaticaan op de stoep. Ze bevestigden de vermoedens van de familie: de pastoor was de dader. Maar ze verzochten de familie met klem om te zwijgen. Want, zo zeiden ze, anders zou mét de pastoor de hele katholieke kerk terechtstaan. En dat kon toch niet de wil van de familie zijn?
Volgens Godelieve Kessels is de tijd nu pas rijp om dit familiegeheim te onthullen. Ze zegt daarover: "Dat zie ik in het licht van de recente discussie over seksueel misbruik van kinderen door rooms-katholieke geestelijken. Er komen steeds meer gevallen aan het licht en er wordt steeds meer bekend over de systematische ontkenning en toedekking door de kerk. Mijn vaders verhaal past huiveringwekkend goed in deze context van kerkelijk machtsmisbruik".
[...]
Zo is het na 111 jaar nog altijd de vraag wie Marietje Kessels vermoord heeft. Het antwoord valt niet meer te verwachten. Dat kent alleen Marietje Kessels zelf. Of de pastoor.
Godelieve Kessels, 'De moord op Marietje Kessels. Waarom de ouders moesten zwijgen'. Uitgeverij Nieuwland, ISBN 9789086450374
Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn de negatieven gevonden van een moordzaak uit 1900. Het zijn waarschijnlijk de allereerste foto's die in ons land zijn gemaakt van een plaats delict.
De drie foto's tonen het lichaam van de 11-jarige Marietje Kessels, die in 1900 werd verkracht en vermoord in de Noordhoekkerk in Tilburg. Het lijk was verborgen onder het dak van de kerk.
Kniekous
Pierre van der Pol, conservator bij het Breda's Museum, stuitte op de glasnegatieven tijdens een onderzoek naar de Bredase amateurfotograaf Emile van Waegeningh.
Hij noemt de afbeeldingen "confronterend". Volgens Van der Pol zie je een naakt klein meisje liggen. Ze heeft haar ene been opgetrokken; om het andere been draagt ze een kniekous.
Marietje verdween in de ochtend van 22 augustus 1900 toen ze op weg was naar pianoles. Ze ging daarvoor nog even langs de kerk om een pakketje af te geven. Na een zoektocht van twee dagen werd haar lichaam aangetroffen in de gewelven van de kerk.
Pastoor
De moord is nooit opgelost. Aanvankelijk werd een schilder verdacht, maar uit onderzoek bleek dat Marietje was gewurgd in een kamer waar onderwijskunde werd gegeven. Er waren twee personen die een sleutel van die kamer hadden: de pastoor en de koster.
Nadat medisch onderzoek had aangetoond dat de schilder en de koster geen geslachtsgemeenschap hadden gehad, bleef de pastoor over. Volgens Van der Pol is de betrokkenheid van de pastoor slecht onderzocht. Hij zou uit de wind zijn gehouden door familie die bij justitie werkte.
Boek
De moord op Marietje Kessels heeft de gemoederen in Tilburg altijd beziggehouden. In 2000 hebben drie advocaten tevergeefs geprobeerd alsnog de dader aan te wijzen. In 2001 is in het centrum van Tilburg een monument voor het meisje onthuld. Het monument staat symbool voor alle kinderen die slachtoffer zijn van geweld.
Ook is er een weerbaarheidstraining voor basisscholieren naar het slachtoffertje vernoemd: het Marietje Kessels Project.
Ed Schilders schreef in 1988 een boek over de zaak: Moordhoek - De moord op Marietje Kessels in een katholieke kerk. Ook Schilders denkt dat de pastoor het meisje heeft omgebracht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten