maandag, januari 21, 2013

Brief aan kerkverlaters

21-1-2013

HAARLEM (RKnieuws.net) - De bisschoppenconferentie heeft in haar januari-vergadering in grote lijnen een procedure van in- en uitschrijving goedgekeurd die voor alle Nederlandse bisdommen zal gaan gelden en binnenkort gepubliceerd zal worden. Daarmee wordt dit helder, overzichtelijk en uniform geregeld.De berichtgeving over de (vermeende) woorden van de paus hebben nogal wat mensen bewogen zich uit de kerk te laten schrijven. Aan degenen die daarvoor het bisdom Haarlem-Amsterdam hebben benaderd, zal de volgende reactie worden gestuurd:

Wij hebben Uw schrijven ontvangen waarin U verklaart dat U zich wilt uitschrijven uit de katholieke kerk en de kerk door een formele act wilt verlaten. U zult begrijpen dat we dit erg jammer vinden, maar Uw besluit natuurlijk respecteren.

Uw naam wordt verwijderd uit de ledenadministratie. Wij zullen ervoor zorgen dat Uw uitschrijving verwerkt wordt. Omdat U ook een aantekening in het doopboek wenst, zullen wij een kopie van Uw brief en van Uw identiteitsbewijs sturen naar de parochie waar U bent gedoopt. In het doopboek wordt dan vermeld dat U de kerk door een formele act hebt verlaten.

Uittreden uit de kerk door een formele act betekent onder meer dat u niet meer aan de sacramenten kunt deelnemen en geen taken of functies binnen de kerk kunt vervullen.

Mocht U terug willen keren in de kerk, dan kunt u daarover contact opnemen met uw pastoor. Hij zal U de weg kunnen wijzen.

De bisschoppen bereiden een procedure van uit- en inschrijving voor, die voor de katholieke kerk in heel ons land zal gelden. Het is te voorzien dat die binnenkort gereed zal zijn en gepubliceerd zal worden.

Misschien bent U een van degenen die erg boos zijn geworden over uitspraken die de paus zou hebben gedaan over homoseksuelen. Er zijn veel vragen, opmerkingen en andere reacties gekomen op berichten over die kersttoespraak en boodschap van de paus. We hechten er echter aan te verklaren dat de paus niet over homoseksuelen heeft gesproken en hen ook niet heeft aangeduid als bron van kwaad of bedreiging voor de wereldvrede. De paus heeft niet tot haat willen aanzetten. Wel is de paus opgekomen voor de waarde van het traditionele gezin. Wilt U die teksten zelf eens nalezen, dan kunt u die vinden op de website Rkkerk.nl bij actueel onder deze link:

Een wezenlijk element van de geloofsovertuiging van de katholieke kerk is dat de waardigheid van iedere mens gerespecteerd moet worden. De leer van de katholieke kerk is dat homoseksuelen met respect, begrip en fijngevoeligheid behandeld moeten worden en dat iedere vorm van onrechtmatige discriminatie moet worden vermeden (CKK 2358). Haat zaaien en mensen afschrijven gaan dan ook in tegen de diepste overtuiging van de kerk.

Indien U er behoefte aan heeft om over Uw beweegredenen te praten, kunt U contact opnemen met de pastoor van de parochie van Uw woonplaats. Wij laten het initiatief daartoe aan U.

De brief is ondertekend door de hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. Jan Hendriks.

Geen opmerkingen: