vrijdag, juli 02, 2010

Schadeclaims tegen Vaticaan in België niet mogelijk

Het Belang van Limburg

In België kunnen het Vaticaan en de Paus niet burgerlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die voortvloeit uit seksueel misbruik dat door katholieke priesters is gepleegd. Dat blijkt uit het arrest-Vander Lijn van 1998.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot maandag dat dit in de Verenigde Staten wél kan. De zaak draaide om priester Andrew Ronan, die zich in de jaren zestig zou hebben schuldig gemaakt aan seksueel misbruik in Portland, Oregon en in Chicago, Illinois.

Immuniteit
Het Vaticaan werd ervan beschuldigd om de priester van stad naar stad te laten verhuizen, hoewel telkens beschuldigingen van seksueel misbruik opdoken. Het Vaticaan geniet – ook in de VS – een immuniteit als soevereine staat. Maar die was opgeheven en het Hooggerechtshof van de VS weigerde dat te herzien. Daardoor kunnen massaclaims tegen het Vaticaan worden verwacht.

In België heeft het Brusselse Hof van Beroep zich al op 25 september 1998 uitgesproken over een dergelijke problematiek in de zaak van een pedofiele pastoor van Sint-Gillis. Het Hof oordeelde toen dat kardinaal Godfried Danneels (en dus zeker ook: de paus) niét burgerlijk aansprakelijk kon worden gesteld voor de schade die de pastoor had aangericht.

Volgens het Hof is er tussen een priester en zijn bisschop (en dus ook: zijn paus) geen relatie van werkgever tot werknemer. “De bisschop kan wel algemene richtlijnen uitvaardigen en heeft een disciplinaire controle op zijn pastoor, maar er is geen sprake van juridische ondergeschiktheid”, zo luidde het toen.

In België zijn dergelijke massale schadeclaims als in de VS (voorlopig) juridisch dus niet mogelijk.

Geen opmerkingen: