maandag, januari 11, 2010

Conflict met aartsbisschop Eijk escaleert

Nelly Stienstra vraagt om bemiddeling bisschoppen van Luyn en De Korte

Geplaatst door onze redactie op maandag 11 januari 2010 om 00:05u

UTRECHT (RKnieuws.net) - Dr. Nelly Stienstra, voorzitter van het ‘Contact Rooms Katholieken’, heeft zondag in een brief de aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Dr. W. Eijk, verzocht, om in het conflict dat hij met haar heeft, samen “naar een billijke oplossing te zoeken om rechtsgedingen te voorkomen”.
Vorige week eiste de aartsbisschop van Utrecht in een brief, dat mevrouw Stienstra “met onmiddellijke ingang haar activiteiten als vrijwilliger in de St. Catharinakathedraal in Utrecht staakt”. De voorzitter van het CRK legt zich niet neer bij dit besluit van de aartsbisschop.

Bemiddeling door bisschoppen van Luyn en De Korte

In haar brief stelt mevrouw Stienstra aartsbisschop Eijk voor, om de voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, Mgr. A. van Luyn en de bisschop van Groningen-Leeuwarden, Mgr. G. De Korte, te vragen als bemiddelaar op te treden. “Ik heb hen hierover niet voorafgaand benaderd, aangezien een dergelijk verzoek alleen zinvol is wanneer dat door beide partijen wordt gedaan. Leidt dit niet tot een oplossing dan verzoek ik uitdrukkelijk dat het Diocesaan Geschillenbureau wordt ingeschakeld om het geschil te beslechten”, aldus mevrouw Stienstra.

Kritisch over sluiting ‘Arienskonvikt’

Dr. Nelly Stienstra liet zich onlangs o.a. in het dagblad ‘Trouw’ kritisch uit over het besluit van aartsbisschop Eijk om de priesteropleiding van het aartsbisdom Utrecht, ‘het Ariënskonvikt’, wegens geldgebrek op te heffen. Volgens haar was “er een bedrag van een paar miljoen beschikbaar”.

Integriteit openlijk in twijfel getrokken

Mgr. Eijk liet mevrouw Stienstra vorige week weten dat zij “afbreuk heeft gedaan aan het noodzakelijkerwijs vereiste wederzijds vertrouwen en respect door mijn integriteit openlijk via de media in twijfel te trekken en door meer dan eens tijdens een liturgische viering in de kathedrale kerk van St. Catharina ostentatief te laten blijken dat u het met mijn beleidsbeslissingen niet eens bent. Van vrijwilligers in parochies, vooral wanneer zij publiek hun medewerking verlenen mag tijdens liturgische vieringen, loyaliteit en een waardig optreden worden verwacht”, aldus aartsbisschop Eijk vorige week.

Bisschoppelijke collegialiteit geschonden

Mevrouw Stienstra schrijft in haar brief van 11 januari dat zij het oneens is met het besluit van Mgr. Eijk, dat zij na 21 jaar haar werk als vrijwilligster in de kathedrale St. Salvatorparochie per direct moet staken. Zij verwijt Mgr. Eijk dat hij “zich niet heeft gehouden aan canoniekrechtelijke bepalingen betreffende consultatie van kapittel en priesterraad” en dat hij “de collegialiteit onder de bisschoppen heeft geschonden. Uw woordvoerder heeft dat afgelopen week nog eens overgedaan door de stuitende wijze waarop hij zich heeft uitgelaten over kardinaal Simonis”, aldus mevrouw Stienstra.

Gelovigen wenden zich af

“U hebt zich onzorgvuldig gedragen jegens vele direct betrokkenen door besluiten te nemen, die voor hun verdere leven diepgaande gevolgen hebben zonder zelfs maar op enig moment de suggestie te wekken dat U daarmee rekening hebt gehouden, laat staan dat U daarvoor begrip hebt en meeleeft. Gevolg van Uw beleid is dat vele gelovigen zich niet alleen van het aartsbisdom, maar ook van de Kerk afwenden, aangezien zij geen enkele affiniteit hebben met de wijze waarop U opereert”, schrijft Nelly Stienstra in haar brief.

‘U hebt geen boodschap aan opvattingen van derden’

“Als leek heb ik niet alleen de vrijheid maar zelfs de plicht mij uit te spreken uit overwegingen van beperking van verdere schade met inachtneming van artikel 212 paragraaf 3 CIC, zeker omdat inmiddels ampel bekend is dat U geen boodschap hebt aan opvattingen van derden, zelfs niet als U canoniekrechtelijk gehouden bent die derden te consulteren. Mijn uitlatingen in de media waren en zijn bedoeld als een uiterste middel om te bevorderen dat de sluiting van het Ariënskonvikt ongedaan wordt gemaakt: er resteren nog ongeveer zes maanden om dat te bewerkstelligen”, aldus de voorzitter van het ’Contact Rooms Katholieken’ in haar brief aan Mgr. Eijk.

Bijstand van een advocaat

Mevrouw Stienstra vraagt aartsbisschop Eijk om gehoord te worden op haar bezwaar en meldt dat zij zich zal laten bijstaan door een advocaat. Zij vindt het besluit van Mgr. Eijk haar te verbieden nog langer op te treden als vrijwilligster “buitenproportioneel”.

‘U sluit zich af voor andere mening’

“Op de eerste plaats in het licht van het feit dat ik goede redenen had mijn mening te uiten, te meer omdat U zich afsluit voor iedere andere mening dan de Uwe en bestuurt door voldongen feiten te presenteren, kennelijk vanuit de verwachting dat het stof mettertijd wel neerdaalt en U Uw zin hebt doorgezet, zonder dat daarbij de vraag wordt beantwoord of het kerkelijk belang in redelijkheid met Uw éénzijdig wilsbesluit in overeenstemming is”.

‘Schending van door U geëiste loyaliteit’

“Op de tweede plaats neemt U wel sancties tegen mij omdat ik Uw beleid niet onderschrijf maar treedt U niet handhavend op ten aanzien van schending van kerkelijke voorschriften (en kerkelijke leer), liturgische voorschriften daaronder begrepen. Deze overtredingen worden door U kennelijk van minder betekenis geacht dan pretense schending van de door U geëiste “loyaliteit” voor wat betreft Uw persoonlijke beleidsbeslissingen”, aldus mevrouw Nelly Stienstra.

Afschrift van brief naar Vaticaan

De voorzitter van het CRK schrijft tenslotte dat zij een afschrift van haar brief heeft verstuurd aan Mgr. F. Bacqué, de apostolisch nuntius in Den Haag, kardinaal Rylko, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Leken, kardinaal Grocholewski, de prefect van de Congregatie voor het Katholieke Opvoeding, kardinaal Giovanni Battista Re, prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen en kardinaal Bertone, staatssecretaris van het Vaticaan.

Joost Middelhoff

Geen opmerkingen: