donderdag, september 06, 2012

knikkertje liks kopvellen

Au bord de la rivière
ou j'ai promené
je me suis couché dans l'herbe
pour écoutez l'enfant

Monumentendag 2006
Tekst:
Klooster De Goede Herder geopend: za
toegankelijk voor minder validen: ja 
Klooster afgebroken; informatiebord over dit klooster in de Meerburgkerk Achter de Meerburgkerk bevond zich de kloostergemeenschap De Goede Herder van de orde O.L. van Liefde des Goeden Herders van Angers.

Deze stelde zich als taak om vrouwen en meisjes te begeleiden die vervielen in


diefstal of prostitutie.

Door te werken in de wasserij werden hun normen en waarden bijgesteld en konden zij weer deelnemen aan de maatschappij.   Het was een hechte gemeenschap met een eigen kapel, kerkhof, boerderij, boomgaard en moestuinen. Het klooster is gesticht in 1860 en gesloopt in 1972, nadat de activiteiten van de orde in 1969 waren gestaakt.

Aan het Laantje van de Goede Herder is op de voormalige poort een plaquette aangebracht als herinnering aan dit complex.

Meerburgkerk, Hoge Rijndijk 18, Zoeterwoude-Rijndijk
De Meerburgkerk is in 1896 gebouwd naar een ontwerp van
architect J. Tonnaer en is een imposant, herkenbaar gebouw langs de oever van de Rijn.

De indrukwekkende torenkoepel wordt geflankeerd door de beide klokkentorens die zijn getooid met gouden ster en lelie als teken voor de Toren van David en de Ivoren Toren.

De gepleisterde wanden en pilaren waren oorspronkelijk in heldere tinten geschilderd met imitatie-stenen accenten en met extra versieringen van het houten booggewelf. De ijzeren constructie in de koepel is in de jaren ‘30 aangebracht als versteviging voor de zwakke constructie van de zijmuren, die de druk van de koepel niet konden weerstaan. De opstelling van het altaar, de preekstoel en de rest van het interieur is na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) geheel aangepast aan de nieuwe liturgiebeleving.
 
folder Velp plannen sloop en woningbouw Larenstein 2007:  Wist U dat 

Geen opmerkingen: