vrijdag, juli 24, 2009

NL uitzending Eén vandaag: Als slaven behandeld in een Duits kindertehuis


In augustus 2003 maakte Heilig Vuur (NCRV) nav de rel veroorzaakt door de Magdalene Sisters van Peter Mullan een reportage: Roos die met haar dochter terugging naar de Goede Herder, Larenstein. Ook zij had een "gesprek" met 2 van de zusters.
Ook Roos eiste genoegdoening en erkenning voor haar ervaringen en betaling voor haar afgedwongen arbeidskracht.

(Met erkenning van het feit dat ook ik vorige week of zo schreef dat het verhaal mbt de Magdalena's niet klopt) Vanuit het Vaticaan werd geprobeerd Mullans film, een compilatie van historische realiteiten verdacht te maken en te ontkennen. Moedige vrouwen en hun ervaringen, hun levens, verdacht te maken. Een poging vanuit het Vaticaan, maar de (latere) Ryan commissie was al bezig.
Maar dit gebeurde niet slechts door het Vaticaan!

In Nederland probeerde de RK Kerk door middel van het tv programma Soeterbeeck en de de Stichting Echo, op een onwaarschijnlijk smerige manier de historische realiteit die Roos (en de Mullan vrouwen) vertelde weer onder het kleed terug te krijgen.

Een werkwijze vanuit katholieke kringen en de (toenmalige?) Kerkelijke strategie rond de realiteit van misbruik die inmiddels wereldwijd bekend is geworden.
Een oud Pruisisch probleem.

Een van de vrouwen, een vroegere bewoonster van eerst Zoeterwoude, later Larenstein (kan ook andersom zijn geweest :-) ) die mee had gedaan aan de internetforum- discussie die onstond na Heilig Vuur werd hiervoor benaderd. In die internetdiscussie had zij haar postieve ervaringen benadrukt, mn. een gecontinueerde relatie met een van "haar zusters"". Zij was daar het meest uitgesproken in. Zij had haar verhaal. Wat moedig en integer was.

In het rooms katholiek kerkelijk propaganda uitzending die Soeterbeeck organiseerde hierrondom mocht zij - op een ronduit schandalige wijze - vertellen.
Integriteit en moed naar believen gebruikt voor propaganda.

Zoals de directeur van het vroegere Zetten mocht vertellen hoe het tegenwoordig zijn organisatie gaat.
De man was - mijn strikt persoonlijke opinie dus -stom genoeg zich hiervoor te lenen, hij demonstreerde zijn ondeskundigheid mbt historische pedagogiek. En die van zijn eigen instelling in de persoon van Finkensieper.

Misschien ook wel een gelovig katholiek, een niet geinformeerde man of gewoon verantwoordelijk voor een zorginstelling nog steeds betaald door Justitie.... ?
Welke dan ook, hij had blijkbaar andere belangen en hielp mee aan de ontkenning en de domme kortzichtige strategie van de katholieke kerk, het isolement van vroegere zorgontvangers, die zoals overal ter wereld inmidels duidelijk is geworden " toch nooit geloofd" werden bevestigend.

Een misselijk makende vertoning van de kerkelijke denial en leugens. Van kerkelijke en maatschappelijke macht ten koste van mensenlevens.
En niet alleen van vroegere zorg-ontvangers.

De ontreddering van de beide zusters in confrontatie met Roos in Heilig Vuur was een integere ontreddering.
De geschoktheid die ik zag de dag erna in een zaal vol religieuzen, was net zo integer als mijn knikkende knieen waren bij mijn eerste confrontatie na jaren met "een kudde non".
Zoals zovelen in die katholieke Kerk inmiddels integere ontredering hebben moeten ervaren de afgelopen jaren. En niet veel anders is als die ook in deze raportage te zien valt.

We zijn nu -wereldwijd - en met heel veel energie en moed van vroegere zorgontvangers en een toenemend aantal verantwoordelijken voor Zorg, 6 jaar verder....er is veel bereikt op heel veel plaatsen. Of dat in Nederland ook zo is....??

Dat het noodzakelijk is dat er een gedegen onderzoek komt daar staan de ontwikkelingen en uikomsten elders ter wereld garant voor. (hier stond "onafhankelijk" onderzoek...onzin, alsof dat over zorg, kerk en samenleving nog zou kunnen. Maar zelfs dan, kan het nog wel gedegen zijn.)

Alleen de idioot die gelooft dat Nederland Verwegistan is én de minachtende cynicus die weigert Mensenrechten serieus te nemen, zal enige twijfel hebben over de noodzaak van zo'n onderzoek. Zo'n onderzoek is niet slechts nodig voor vroegere zorgontvangers.
Genoeg is genoeg, het is wel welletjes geweest is een keuze!

Of dit programma bijdraagt Nederland te integreren in de wereld, daartoe schaamte,schuld en minachting te doorbreken en om te zetten in noodzakelijke verantwoordelijkheid, ongeloof om te zetten in geloof?
We zien wel...

KLIK HIER

Decennia lang zwegen ze, maar nu komen de toenmalige Heimkinder massaal met de verhalen naar buiten die niemand wilde geloven. Ze waren een jaar of tien toen ze als ‘bastaard’ in een Duits kindertehuis terecht kwamen, waar nonnen ze behandelden als slaven en onderwierpen aan een streng regime. Deze dagen schuiven slachtoffers en vertegenwoordigers van de kerk aan bij een ronde tafel conferentie. Het zijn verhalen over mishandeling, kinderarbeid en misbruik waar de slachtoffers al die jaren over zwegen uit schaamte.

EénVandaag gaat met een Duitse en Nederlandse vrouw terug naar de villa in Scherfede, waar hun jeugd voorgoed verpest werd.

Heeft u zelf ook dit soort ervaringen doorstaan in Nederlandse kindertehuizen, en wilt u daarover vertellen? Mail dan uw verhaal door naar
mark.de.bruijnAPESTAARTJEeenvandaag.nl (apestaartje natuurlijk even weghalen en @ gebruiken! maar die verborgen link werkt hier niet) in de onderwerp regel: reactie kindertehuizen, of gebruik de link via de website van Eén vandaag

-Naar Heimatkinder

-Regerings Ronde tafel commissie Heimerziehung 50/60er Jahren

-Aartsbisschop

- site van journalist/schrijver van boek Schläge im Namen des Herrn Peter Wensierski uit uitzending

-Eén van de (knap ingewikkelde! )fora Heimkinder/Kerken/

3 opmerkingen:

Anoniem zei

En wanneer hou jij hier nu eindelijk eens mee op? Je moet nu genieten en openstaan voor wat je nu hebt, want die tijd gaat ook weer voorbij. Die moet je meenemen. Makkelijk gezegd, maar je moet wel durven genieten. Dat moest ik ook leren en daar kwam ik achter, toen mijn moeder overleden was.Het leven is kort en je moet er wat van maken. Als je dieper over de dingen gaat nadenken, over alle ellende die er in de wereld is, kun je wel gek worden. Geniet van het moois en liefs om je heen en ga leuke dingen doen. Maar jij maakt mensen ziek.

crispina zei

Ik zit nu een minuut of 20 te denken wat voor een antwoord ik je zou kunnen geven, maar eerlijk gezegd...

Wanneer ik op hou?
Ik heb nog geen idee eigenlijk.
Maar dat lijkt me eigenlijk ook weinig interessant voor jou.

Zullen we het eens omdraaien?
Vertel jij nu gewoon eens waarom ik jou kennelijk ziek maak.

Daar wil ik best serieus naar luisteren.
Blijkbaar vind je het de moeite waard even hier, en niet op al die weet ik veel hoeveel andere internetpagina's, iets te komen vertellen.

Doe dat dan. Want ik weet niet wa je wilt zeggen.

Maar net als van dat " jij moet" (vooral ook nog eens in combinatie met "nu genieten") krijg ik eerlijk gezegd ook een sik van dat spreken wat je kennelijk meent te moeten doen namens "mensen", meerfout.

Daar kan ik eigenlijk alleen maar de giechel over krijgen en denken aan een aktiegroep tomaat en tomaten-allergie.

Natuurlijk knap flauw wanneer je reactie serieus gemeend was.
Dus wanneer je wat te zeggen hebt, laten we het dan maar omdraaien. Weet je dan welkom en verzekerd van mijn serieuse aandacht.

Ideetje?

PS ken je trouwens die van die holbewoner die dacht als je dieper over dingen na gaat denken, alle ellende die er is kun je wel gek worden, en vervolgens genietend luisterde naar het geluid van zijn vingernagel op een vlo? ;-)

crispina zei

Dat was een ziener toen hij dacht: zo schrijdt de beschaving voort!