woensdag, maart 28, 2018

Zembla: Het adoptiebedrog 3

Zembla onthulde eerder al misstanden rondom adopties vanuit Sri Lanka. 

Kinderen die uit ziekenhuizen werden gestolen, kwamen met valse papieren naar ons land. Nederlandse bureaus deden actief mee aan de handel in adoptiekinderen. 

De regering van Sri Lanka bevestigde het bestaan van zogenaamde ‘babyfarms’, waar kinderen werden ‘geproduceerd’ voor de adoptiemarkt. Het werd wereldnieuws.

ZEMBLA onderzoekt: wat wist en weet onze overheid van de georganiseerde wereldwijde kinderroof?

Ondertussen drong een adviesraad er bij minister Sander Dekker erop aan helemaal te stoppen met buitenlandse adopties, en staat de Tweede Kamer zeer kritisch tegenover adopties uit China en de Verenigde Staten. 

Maar Dekker lijkt niet van plan veel te veranderen. 

Volgens hem ligt de verantwoordelijkheid voor de afstandsprocedure bij de zendende landen. Maar is dat wel zo? 

Want niet alleen in Sri Lanka ging het mis. Ook in andere ontwikkelingslanden blijkt op grote schaal sprake van illegale adopties, onder meer naar Nederland.


Advocaten van adoptiekinderen uit Sri Lanka en Indonesië die in de jaren tachtig naar Nederland zijn gehaald, stellen de overheid aansprakelijk voor de misstanden rond hun adopties. 
Zij verwijten de overheid niets te hebben gedaan tegen de illegale adopties waar adoptiekinderen het slachtoffer van zijn geworden. Ze eisen financiële compensatie voor de kosten die adoptiekinderen moeten maken in hun zoektocht naar hun biologische ouders en hun werkelijke identiteit. 
Dat blijkt uit de uitzending van ZEMBLA van woensdag 28 maart (‘Adoptiebedrog Deel 3’, wo 28 maart om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 2).

“Er zijn misdaden gepleegd. Het is eigenlijk bizar, dat als je geadopteerd bent en er is sprake van vervalste papieren, dat je je eigen misdaad moet oplossen en dat je daarvoor moet betalen,” zegt jurist Dewi Deijle die zelf geadopteerd is uit Indonesië. Zij stelt de overheid aansprakelijk namens de stichting My Roots die adoptiekinderen uit Indonesië helpt hun bloedverwanten terug te vinden.
"Er moet een mogelijkheid zijn om mensen bij elkaar te brengen", dacht Daphne Thomas nadat ze de eerste uitzending van ZEMBLA over adoptiebedrog zag. In de uitzending werd duidelijk dat van de duizenden baby’s die in de jaren tachtig vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn geadopteerd, de papieren op grote schaal zijn vervalst. Over hun adopties is gelogen. De uitzending leidde tot de oprichting van de stichting 'Sri Lanka Family Project'. Het project probeert adoptiekinderen uit Sri Lanka te helpen in hun zoektocht naar hun biologische familie. Daphne Thomas is voorzitter van de stichting.
Dat de overheid in het verleden heeft gefaald bij interlandelijke adopties vindt Thomas kwalijk. Ze vindt dat de overheid een verantwoordelijkheid heeft:

'Adoptiebedrog - Deel 3' is vanavond om 21.15 uur te zien op NPO2.

Geen opmerkingen: