woensdag, november 25, 2015

Hejje Henkie gezien, Soete Lieve Gerritje?

NIEUWE DIRECTEUR VAN INSTITUUT VOOR RELIGIEUZE WERKEN

BRUSSEL (KerkNet/CWN) – Paus Franciscus heeft Gian Franco Mammi benoemd tot nieuwe directeur-generaal van het Instituut voor Religieuze Werken (Istituto per le Opere di Relgione, IOR), beter bekend als de bank van het Vaticaan. Hij maakte de benoeming gisteren bekend tijdens zijn bezoek aan de bank. De Italiaanse bankier was de voorbije jaren al vicedirecteur van de instelling.

De bank van het Vaticaan neemt een centrale plaats in bij de hervormingen van paus Franciscus. De instelling werd in 1942 opgericht voor het beheer van religieuze en liefdadigheidswerken. De meerderheid van de klanten zijn bisdommen en religieuze orden en congregaties. De bank lag de voorbije jaren fel onder vuur omdat zij wegens een gebrek aan extern toezicht mogelijk ook werd misbruikt om geld wit te wassen. In 2011, nog ten tijde van paus Benedictus XVI, werd een hervorming gestart, die inmiddels met succes werd afgerond. Daardoor is er meer transparantie en is de instelling ook opnieuw in orde met de internationale regels tegen het witwassen van geld of steun aan terreur.

ITALIAAN WORDT VICEDIRECTEUR BIJ ‘BANK VAN HET VATICAAN

ROME (KerkNet/Asianews/Kathpress) – De Italiaan Gianfranco Mammì is aangesteld als nieuwe vicedirecteur van het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), beter bekend als de bank van het Vaticaan. De 59-jarige Mammi werkt sinds 1992 bij het instituut, voornamelijk voor klanten uit Italië en Zuid-Amerika. Zijn benoeming werd zowel door de Vaticaanse financiële toezichthouder AIF, als de commissie van kardinalen die toezicht moet houden op het IOR goedgekeurd. 

Geen opmerkingen: