dinsdag, november 24, 2015

VATILEAKS 2: RECHTBANK LAAT KLACHTEN TEGEN JOURNALISTEN NIET VALLEN

BRUSSEL (KerkNet) – De rechtbank van het Vaticaan heeft vandaag het verzoek van de advocaten van de Italiaanse journalisten Emiliano Fittipaldi en Gianluigi Nuzzi verworpen om de aanklacht wegens het lekken van vertrouwelijke documenten te laten vallen. Met de journalisten staan ook de secretaris van de Prefectuur van Economische Zaken van de Heilige Stoel, Angel Lucio Vallejo Balda; pr-medewerker Francesca Chaouqui en Nicola Maio, een nauwe medewerker en persoonlijke secretaris van Vallejo, terecht. De rechtszaak wordt aanstaande maandag voortgezet. De zitting van vanmorgen, onder leiding van Giuseppe Dalla Torre, duurde slechts 45 minuten.

De aanklacht tegen beide journalisten, die mogelijks een effectieve gevangenisstraf tot maximaal 8 jaar boven het hoofd hangt, zorgt voor opschudding. Deze week hebben Committee to Protect Journalists (CPJ), Reporters zonder grenzen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de Vaticaanse Justitie opgeroepen om de aanklacht tegen beide journalisten te laten vallen. Emiliano Fittipaldi zei voor het begin van het proces dat hij niet goed begrijpt waarvoor hij terechtstaat: "Ik heb niets anders gedaan dan nieuws bekendgemaakt, dat niet werd ontkend en documenten openbaar gemaakt die een schandaal blootleggen." De journalist spreekt over een 'proces tegen de persvrijheid'. De advocaten klagen bovendien aan dat zij de aanklachten voor het begin van het proces nauwelijks konden inzien, laat staan de tijd kregen om een behoorlijke verdediging op te bouwen. 

Beide journalisten klagen in hun boeken, die eerder deze maand werden gepubliceerd, het wanbeheer in de administratie van het Vaticaan, de hebzucht van sommige bisschoppen en kardinalen, evenals de weerstand tegen de hervormingen van de paus van de financiën van het Vaticaan aan.
(Kerknet)

Geen opmerkingen: