woensdag, oktober 01, 2014

Meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik blijft langer open

01-10-2014
NRC

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk kunnen langer een klacht indienen. Dat schrijft persbureau Novum. Zeker tot 1 mei moet het meldpunt voor de slachtoffers openblijven, zo heeft de rechter bepaald.

Eerder deze maand begonnen vijf vrouwen een kort geding, samen met het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik. De vrouwen willen dat zij en andere slachtoffers alsnog klachten kunnen indienen over seksueel misbruik. Het kerkelijk meldpunt daarvoor is sinds 1 juli gesloten voor zaken die juridisch gezien verjaard zijn en waarvan de dader is overleden.

‘Aannemelijk dat meer slachtoffers willen melden’

Volgens de rechter is het gerechtvaardigd om een einddatum te stellen, maar de kerk zou de belangen van betrokkenen te weinig afgewogen hebben. Het zou aannemelijk zijn dat meer slachtoffers een klacht willen indienen. Door het jarenlange toedekken en ontkennen van seksueel misbruik zouden zij ‘een drempel moeten overwinnen’. De kerk heeft onvoldoende rekening gehouden met deze mensen, zei de rechter.

Meldpunt blijft tot mei open

Het meldpunt moet 3,5 jaar openblijven. Die ‘redelijke termijn’ zou in overeenstemming zijn met andere landen in Europa. Op dit moment is het meldpunt twee jaar en acht maanden open: dat betekent dat het pas in mei kan sluiten.

In totaal dienden 1.585 mensen bij het meldpunt een klacht in: 1.309 mannen en 276 vrouwen. Ruim vierhonderd van hen hebben inmiddels een schadevergoeding gekregen. Zij kregen gemiddeld ruim dertigduizend euro.

    Morele verantwoordelijkheid
    De bisschoppen beraden zich op de uitspraak van de rechter, laat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland weten. De Tweede Kamer en minister Opstelten (Justitie) stemden in met de sluitingsdatum. Daarover was ook overleg met slachtofferorganisatie KLOKK. 


    Het Meldpunt Misbruik RKK bestond op 1 juli 2 jaar en 8 maanden. Volgens de kerk kwamen er de laatste tijd steeds minder klachten binnen over heel oude zaken. De kerk blijft morele verantwoordelijkheid nemen voor wat de slachtoffers van seksueel misbruik - en overigens ook van ander geweld - is aangedaan. Het seksueel misbruik vervult de bisschoppen met afschuw en verdriet, aldus hun raadsman.

    Geen opmerkingen: