dinsdag, juli 31, 2012

``Laat ze niet schieten``


 De Morgen

Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, mag vervroegd vrijkomen onder voorwaarden. Dat heeft de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen beslist. Martin krijgt onderdak in een Belgisch klooster, maar dat mag niet in de provincies Luik en Luxemburg. Een klooster van de Arme Klaren in Malonne bij Namen had eerder laten weten Martin onderdak te willen geven als ze voorwaardelijk vrijkwam. Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, reageert ondertussen heel erg boos op de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen. "Ik vind het heel erg jammer. Ik ga met mijn advocaat bekijken wat we kunnen doen, maar ik vrees dat we aan de zwakke kant staan", aldus Jean Lambrecks, die meent dat hij zich zal moeten neerleggen bij de beslissing.

Martin, een voormalige lerares, werd in 2004 door het hof van assisen van Aarlen tot dertig jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moorden op Julie (8), Mélissa (8), An (17) en Eefje (19). Haar ex-man Dutroux kreeg levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating.

Een eerste verzoek tot vrijlating van Martin werd door de strafuitvoeringsrechtbank beoordeeld in 2007. De voorlopige vrijlating werd haar toen geweigerd, maar in mei 2011 werd de aanvraag tot voorlopige vrijlating aanvaard.

Paul Marchal, vader van de vermoorde An, liet eerder verstaan dat hij er alles aan zou doen om haar vrijlating te verhinderen. "Waar Martin zich ook denkt te verstoppen, overal zal ze mij tegenkomen", zei hij vorige week nog. Ook Jean-Denis Lejeune, vader van de omgebrachte Julie (8), was in alle staten toen hij over de mogelijke vervroegde vrijlating hoorde. Volgens hem besliste de strafuitvoeringsrechtbank dat Martin niet binnen een straal van 100 kilometer van de Dutroux-slachtoffers mag wonen. "Namen ligt op 60 à 70 kilometer van hier."
"Michelle Martin is even schuldig als Dutroux zelf en ik vind dat ze haar straf volledig moet uitzitten. Zij heeft Julie en Mélissa ook geen eten gebracht en laten verhongeren in de kelder, goed wetende dat die kinderen er zaten, terwijl Dutroux vast zat. Zij is even goed een moordenares. Ze zou in geen enkel klooster opgevangen mogen worden, ook niet dat van Namen. Deze beslissing van de rechtbank is onaanvaardbaar", zo reageerde ondertussen ook een zeer ontgoochelde en boze Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje.
Hij vernam het nieuws van de vrijlating vandaag via de media, die hem contacteerden. Hij brengt momenteel zijn verlof in het buitenland door.
 



Opinie  Als Michelle Martin vervroegd wordt vrijgelaten, is dat geen gunst, maar een recht

Geen opmerkingen: