zaterdag, november 03, 2007

koning wij willen Uw zege bevechten


Chileense apothekers weigeren verkoop morning-afterpil
Geplaatst door Theo Borgermans za 3 nov '07

SANTIAGO (RKnieuws.net) - De grote apotheekketens in het katholieke Chili weigeren de morning-afterpil te verkopen, hoewel die gepropageerd wordt door de overheid. De apothekers beroepen zich op gewetensbezwaren, een stelling die recent openlijk gesteund werd door paus Benedictus XVI.

De regering van de socialistische president Michelle Bachelet, een agnostische pediater, verdedigt de morning-afterpil.
In Chili is abortus verboden.

Het ministerie van Volksgezondheid legt apothekers die de morning-afterpil weigeren te verkopen sinds kort boetes op die kunnen oplopen tot 66.000 dollar.
Een grote apotheekketen zegt dat ze inmiddels verplicht is de morning-afterpil te verkopen om zware boetes te vermijden en haar activiteiten te kunnen voortzetten.
De apotekers hebben de steun van de paus gekregen die recent stelde dat katholieke apothekers gewetensbezwaren kunnen inroepen inzake de verkoop van medicijnen voor abortus en euthanasie.

Volgens de Chileense minister van Volksgezondheid Maria














Soledad Barria hebben de apothekers een openbare functie en zijn zij daarom verplicht alle medikamenten te verkopen.




De zeer conservatieve katholieke Chileense Kerk heeft al maanden kritiek op de beslissing van president Bachelet van maart 2006 om de pil gratis te verstrekken aan tieners van meer dan 14 jaar om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.





Volgens de officiële statistieken schenken elk jaar 38.000 Chileense tienermoeders het leven aan een kind. (tb)

Geen opmerkingen: