woensdag, februari 10, 2016

1


Parijs, 26 januari 1826

 Journal de Marie-Amélie - Reine des Français 1800-1866.

Tavane
's Ochtends te voet naar galerie Lebrun in de rue du Gros-Chenet. Daar zagen we een jonge vrouw van 23 jaar uit het land van de eskimo's. Ze heeft een loodgrijze huid, maar is niet misvormd. Ze is over haar hele lichaam getatoeëerd en haar neus is doorboord door een grote speld, versierd met hangers.

De tentoonstelling is het werk van een Engelse kapitein, die haar samen met haar man naar Europa heeft gebracht. Haar echtgenoot was een intelligente man die had leren lezen, schrijven en tekenen. Hij is in Straatsburg overleden en wordt nu in opgezette vorm tentoongesteld. De arme vrouw kamt van tijd tot tijd zijn haar en deelt alles met hem wat ze van de bezoekers ontvangt.

Ze draagt kleding van zee- hondenbont en spreekt een klein beetje Engels. Ze wordt vergezeld door een prachtige hond die haar overal volgt en haar blindelings gehoorzaamt.

BNF
Er worden ook gebruiksvoorwerpen getoond die deze mensen gebruiken, en een kopie van het skelet van een sirene waarvan men in Londen het origineel bewaart. Een vreselijk monster!
31 JANUARI
De opening van het zittingsjaar van de Chambre des pairs had dit jaar extra betekenis voor ons, aangezien mijn innig geliefde Chartres er voor het eerst zijn opwachting maakte. Het staatsiekleed van de pairs stond hem heel goed.

Suzanne d'Huart

Geen opmerkingen: