maandag, september 07, 2015

Ogentroost; zuster doe de deur eens open, varia




bron




















Door Arthur de Mijttenaere - 17-6-2014,

BLOEMENDAAL - De laatste twaalf zusters van de Goede Herder hebben dinsdagochtend afscheid genomen van klooster Euphrasia. Negentig jaar hebben de zusters op landgoed Dennenheuvel in Bloemendaal gewoond en gewerkt.

De zusters zijn verhuisd naar verzorgingshuis Bosbeek, waar zij hun laatste levensdagen in een religieuze omgeving kunnen doorbrengen. De zusters zijn niet meer piep, ze zijn allemaal 86-plus en de meesten bewegen zich behoedzaam voort, vaak met steun van een rollator.

Uitzondering is zuster Aleide (uit 1927) die bij haar vertrek de autosleuteltjes van een rode Golf in haar hand houdt. De emoties hebben de afgelopen tijd opgespeeld, maar bij hun afscheid blijven de tranen uit en vinden de meesten de moed nog even op
een groepsfoto te gaan. Digitale camera’s van het toegewijde personeel leggen hun afscheid vast.


Zorgvuldig
Zuster Aleide kiest haar woorden zorgvuldig. ,,Het afscheid is heel niet prettig’’, zegt ze, ,,maar we zien de noodzakelijkheid ervan in. In dit grote gebouw kunnen we niet blijven. Sommige zusters hebben ook verzorging nodig, ze kunnen gaan dementeren.’’

De zusters van de Goede Herder verlaten definitief Bloemendaal maar laten hun sporen na. De Sint Theresiaschool die zij ooit hebben gesticht is nog springlevend. Ook waren zij actief in een nabijgelegen tehuis voor meisjes uit asociale gezinnen,
 haalt zuster Aleide herinneringen op.

Tijdelijke bewoners de komende tijd zijn antikrakers die in het klooster mogen trekken, in afwachting van een definitief toekomstplan voor landgoed Dennenheuvel. Er worden plannen ontwikkeld om een Arkgemeenschap te vestigen, waar mensen met en zonder beperking samenwonen.



Realiteit

Als dit plan realiteit wordt, kunnen de zusters gerustgesteld zijn. De filosofie van een Arkgemeenschap wijst erop dat hun christelijke deugden blijvend zullen worden uitgedragen.

De orde van de zusters van de Goede Herder zal in Nederland uitsterven, hun gedachten blijven dan in Bloemendaal levend.

U heeft gekozen voor een premium artikel











Geen opmerkingen: