maandag, januari 07, 2008

Alles wat je niet wilde weten over sex


'Mi sembra di essere andato in Paradiso'

Kardinaal Claudio Hummes: Bidden voor slachtoffers pedofiele priesters
Geplaatst door Theo Borgermans op zondag 6 januari 2008 om 08:10u

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - In een interview met de Osservatore Romano dat zaterdag verscheen beveelt kardinaal Claudio Hummes, prefect van de Congregatie voor de clerus, gebedsbijeenbijeenkomsten aan voor de slachtoffers van pedofiele priesters.

Volgens de kardinaal zijn de gebedsbijeenkomsten nodig om de gepleegde misbruiken te herstellen voor God en om de slachtoffers te herstellen in hun waardigheid.Kardinaal Hummes wijst er op dat slechts een miniem deel van de priesters bij seksueel misbruik betrokken is.

Minder dan 1 procent van de priesters hebben seksuele problemen, aldus de kardinaal. "Maar alle priesters hebben nood aan spirituele hulp om hun roeping ten volle te beleven en hun taak waar te maken in de wereld van vandaag".

De prelaat preciseerde dat het Vaticaan aan de bisschoppen heeft voorgesteld in hun bisdom gebedsbijeenkomsten te organiseren "in een geest van herstel en zuivering".

Paus Benedictus XVI heeft in oktober 2006 seksueel misbruik door priesters openlijk veroordeeld bij het bezoek van de Ierse bisschoppen aan het Vaticaan.
De jongste jaren veegt het Vaticaan klachten over seksueel misbruik niet langer onder tafel. Dat gebeurde onder druk van klachten van talrijke slachtoffers. (tb)





Name: RKnet.nieuws Date: Jan 6 19:22 2008

Vatikaans gebed voor slachtoffers pedofiele priesters
In de Osservatore Romano van zaterdag onthulde het Vatikaan hoe ze de gepleegde misbruiken van pedofiele priesters gaat herstellen.
Kardinaal Claudio Hummes, prefect van de Congregatie voor de clerus, preciseerde wat het Vaticaan aan de bisschoppen heeft opgedragen op het gebied van zuivering en herstel van de waardigheid de slachtoffers.Volgens de nieuwsite van Rorate "veegt het Vaticaan de jongste jaren klachten over seksueel misbruik niet langer onder tafel." Zelfs Paus Benedictus XVI haat het onderwerp niet uit de weg.

De Heilige Vader heeft in oktober 2006 seksueel misbruik door priesters openlijk veroordeeld. Dat dit gebeurde bij het bezoek van de Ierse bisschoppen aan het Vaticaan zal geen toeval zijn geweest. De Paus trad niet in details, maar niet lang daarvoor plaagden enkele Ierse schandalen de Catholica.

Volgens de op sensatie beluste pers zouden slachtoffers in kloosterkerkers seksueel zijn gebruikt. Pas decenia later bleek een klein percentage daar openheid aan te geven, omdat ze daar klachten aan hadden overgehouden.

Uiteindelijk bleek het niet, zoals de media schreeuwde, om brutaal sadisme van de clerici te gaan, maar "een spannend seksueel getint spel", waarbij het in slechts één geval waarschijnlijk tot penetratie van één van de slachtoffers is gekomen.

Een ding is duidelijk. De kerk heeft stelling genomen tegen priesters die te jonge knapen verleiden tot het spelen van seksueel georienteerde spelletjes. Zeker als ze
daarbij ook nog eens misbruik maken van het geestelijk priesterlijk overwicht.

Door al die overdreven media-aandacht zou bij niet-ingewijden het idee
kunnen onstaan dat de clerici van de katholieke kerk allemaal lid
zouden zijn van een geheime sm-club.Dat is dus niet zo.

Kardinaal Hummes wijst er in de Osservatore Romano dan ook op dat slechts een miniem deel van de priesters bij seksueel misbruik betrokken is. Minder dan 1 procent van de priesters hebben seksuele problemen, aldus de kardinaal.

"Maar alle priesters hebben nood aan spirituele hulp om hun roeping ten volle te beleven en hun taak waar te maken in de wereld van vandaag".

Wat volwassen kerels met elkaar in discretie doen, valt moeilijk te controleren. Van die minder dan 1 procent seksueel problematische priesters is weer een miniem deel, naar ruime schatting minder dan 2 % pedofiel. Maar ze hebben voor de volle 100% bijgedragen tot de imagobeschadiging van de clerus.

Het Vatikaan neemt dan ook geen halve maatregelen. Voor de zuivering en herstel beveelt de kardinaal aan gebedsbijeenbijeenkomsten te organiseren voor de slachtoffers. Deze dienen onder bisdommelijk toezicht plaats te vinden "in een geest van herstel en zuivering".

Geen opmerkingen: