vrijdag, november 03, 2017

Vandaag is 10 jaar cel geëist 'De verdachte is alleen zijn vrijheid ontnomen. Maar hoe zal Daisy's leven er verder uitzien?'

3-11-2017

Dit artikel verscheen op 15 augustus in de Volkskrant:

Vandaag is de tweede proformarechtszitting in Maastricht. De 61-jarige verdachte Arnold M., vader van twee volwassen dochters, heeft volgens zijn advocaat Alper Çinar onlangs alsnog 'een verklaring afgelegd'. Tijdens de eerste proformazitting begin juni zweeg M. nog, op advies van zijn raadsman. Volgens Çinar was hij geestelijk nog niet klaar om een verklaring af te leggen. De raadsman vroeg opheffing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, omdat diens vrouw een scheiding had aangevraagd; hij wilde nog pogingen ondernemen om zijn huwelijk te redden.


Het Openbaar Ministerie verzette zich tegen voorlopige vrijlating uit de gevangenis in Vught. 'Ernstiger feiten zijn bijna niet te bedenken', aldus officier van justitie Annemarie Kemp. De rechtbank wees het schorsingsverzoek af. Volgens advocaat Spauwen blijkt uit het strafrechtelijk onderzoek dat Arnold M. de verkrachting al gedurende een langere periode aan het plannen was.

Advocaat Çinar wil en mag weinig zeggen over zijn cliënt. De verdachte heeft weliswaar tijdens de vakantie een verklaring afgelegd, Çinar kan niet zeggen of hij de feiten die hem ten laste zijn gelegd heeft bekend. Volgens advocaat Spauwen heeft ook een contra-expertiseonderzoek door de verdediging uitgewezen dat Arnold M. het meisje heeft bezwangerd. Çinar wil dat bevestigen noch ontkennen.

Justitie heeft aangekondigd vandaag een verzoek in te dienen bij de rechtbank om de zaak achter gesloten deuren te houden. 'In verband met de belangen van het minderjarige slachtoffer', aldus officier van justitie Kemp. Ook de advocaten zijn daar voorstander van.
Het is de ergste nachtmerrie die een moeder kan overkomen. Simone wil met haar verhaal een signaal afgeven: dit 'horrorscenario' kan in ieder gezin gebeuren, hoe zorgzaam en oplettend je als ouders ook bent.
Ze heeft zich gestoord aan reacties op sociale media: dat zal wel een asociaal gezin zijn, een probleemgezin. Slechte ouders die zoiets verschrikkelijks lieten gebeuren. Maar dat zijn ze dus niet. Ja, Simone en haar man zijn gescheiden, maar hoeveel andere ouders zijn dat ook niet?
Ze vormen een gescheiden middenklassegezin, met een dochter en twee andere kinderen. Ze zijn niet bekend bij jeugdzorg of andere hulpinstanties. Ze hebben een normale omgangsregeling voor de kinderen. Dochter Daisy is om het weekend bij haar ex, en in de vakanties wat vaker.
Bijna elke dag schiet het nog door haar hoofd: welke signalen heb ik gemist? Hoe kon het gebeuren dat mijn 11-jarige dochter werd gedrogeerd, verkracht en zwanger raakte van een 61-jarige man? Nota bene door een huisvriend van haar ex-man, die vorig najaar veel aan het klussen was in diens huis in Brunssum en daar ook regelmatig bleef overnachten.

Simone laat haar emotionele verhaal vertellen door advocaat Meyke Spauwen van Pennino Advocaten in Kerkrade. Zelf heeft ze het er nog te moeilijk mee en ze is erg bang dat de privacy van haar dochter wordt geschaad.
De eerste tekenen dat er iets aan de hand is met Daisy, komen vlak na Kerst. 
...

Waarom Daisy op haar 11de een abortus onderging Compleet 

Omwille van de privacy zijn de namen Simone en Daisy gefingeerd. Ook hun woonplaats wordt daarom niet vermeld. 

Simone heeft het verhaal gelezen en bestempeld als een correcte weergave van de feiten. Het Openbaar Ministerie en de advocaat van Arnold M. willen voorafgaand aan de rechtszitting niet inhoudelijk ingaan op de zaak.


Geen opmerkingen: