maandag, april 24, 2017

Visie van de groep Broeders van Liefde in België op euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie

Maart 2017

Deze tekst formuleert de visie van de groep Broeders van Liefde in België op euthanasie bij psychisch lijden van patiënten met een psychiatrische aandoening in een niet-terminale situatie. De tekst is gebaseerd op de voortschrijdende reflectie en op eerdere documenten over het onderwerp. Deze visie kan met de nodige wijzigingen ook toegepast worden in de sectoren ouderenzorg en welzijn. Eerst geven we de ethische visie, daarna een praktische uitwerking ervan in de tweetrajectenbegeleiding, de zorgvuldigheidsvereisten, en ten slotte de besluitvorming en toetsing.

PDF

BRONNEN
Deze synthese is gebaseerd op de voortschrijdende reflectie en op eerdere documenten over het onderwerp in de groep Broeders van Liefde, waarvan de onderstaande nota’s de belangrijkste zijn:

 • Begeleidingscommissie ethiek GGZ Broeders van Liefde, Begeleiding van psychiatrische patiënten met een verzoek tot euthanasie in een niet-terminale situatie, 2006, zie:
http://www.fracarita.org/document/ethiek/Ethisch%20advies%20GGZ%20- %20%20Euthanasie%20060111.pdf

• Raad van Bestuur vzw Provincialaat der Broeders van Liefde, Standpunt euthanasie bij psychisch lijden van psychiatrische patiënten in een niet-terminale situatie, Gent, Onuitgegeven Beleidsnota Provincialaat der Broeders van Liefde, 2012.

 • Centrale Supportgroep Levenseinde, Zorgvuldigheidsvereisten voor euthanasie bij patiënten met een psychiatrische aandoening in een niet-terminale situatie, Onuitgegeven nota, 2014.

Andere belangrijke documenten met betrekking tot euthanasie en psychisch lijden:

• Wet betreffende euthanasie, 2002, zie: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=2002052837& table_name=wet

• Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Richtlijn omgaan met het verzoek om hulp bij zelfdoding door patiënten met een psychiatrische stoornis, Utrecht, De Tijdstroom, 2de herziene editie, 2009, zie: http://steungroeppsychiaters.nl/wp-content/uploads/Richtlijn-hulp-bij-zelfdoding_NVvP- 2009.pdf.

• Werkgroep Metaforum, Euthanasie en menselijke kwetsbaarheid, KU Leuven, 2013, zie:
https://www.kuleuven.be/metaforum/docs/pdf/wg_9_n.pdf



Euthanasie niet langer taboe bij Broeders van Liefde
Kerknet  redactie

Tertio achterhaalde dat het bestuur van de groep van de Broeders van Liefde dan toch instemt met euthanasie in de psychiatrische centra van de groep.

De Broeders van Liefde weigerden tot op heden in al hun instellingen, wereldwijd, euthanasie. Maar het christelijke opinieweekblad Tertio achterhaalde dat het bestuur van de Belgische groep van de Broeders van Liefde recent besliste dat met name in de psychiatrische centra van die groep nu toch euthanasie mogelijk wordt, zelfs voor wie niet-terminaal is. Tertio geeft in zijn editie van woensdag 26 april de nodige tekst en uitleg. De opmerkelijke koerswijziging blijkt glashelder uit een brief die uitgaat van het bestuur van de Belgische Broeders van Liefde en is gericht aan al de directies en artsenkorpsen van zijn psychiatrische centra binnen de groep.

Euthanasie bij psychisch lijden in een niet terminale situatie
De brief meldt dat het bestuur een tekst goedkeurde met de visie van de groep Broeders van Liefde in België over de belangrijke en complexe problematiek van euthanasie bij psychisch lijden in een niet terminale situatie. Om wat verder te vervolgen: Voor zover aan al deze zorgvuldigheidseisen voldaan
[...]
Hoofdbestuur keurt af
Even opvallend. De brief sluit af met de mededeling dat het hoofdbestuur van de Broeders in Rome (geleid door de Vlaming René Stockman) die koerswending uitdrukkelijk afkeurt.

Standpunt

Tertio nam contact op met provinciaal en generaal verantwoordelijken over deze koerswending. Hoogleraar filosofie Herman De Dijn licht de visietekst door. Tevens neemt het blad zelf standpunt in. 


Geen opmerkingen: