dinsdag, oktober 29, 2013
De militie van Sheka Ntabo Ntaberi, die actief is in het oosten van Congo, heeft de afgelopen weken minstens 34 burgers gedood, onder wie 20 kinderen. Dat heeft Monusco, de plaatselijke VN-missie, vandaag bekendgemaakt.
"De slachtoffers werden op een extreem gewelddadige manier om het leven gebracht door militieleden van Sheka. Dat gebeurde op het grondgebied van de Masisi, in de provincie Noord-Kivu", aldus Monusco, dat spreekt van een schending van de mensenrechten. "Uit onderzoeken van de Monusco blijkt dat er massale buitengerechtelijke executies plaatsgevonden hebben onder burgers, vooral kinderen tussen zes maanden en 17 jaar."

Op 27 september heeft de militie van Sheka, samen met de militie van Raïa Mutomboki, het dorp Lwibo aangevallen en minstens 16 mensen, onder wie 14 kinderen, gedood, zegt Monusco. De militie van Sheka Ntabo Ntaberi wordt er ook van verdacht deelgenomen te hebben aan de verkrachting van 400 vrouwen in augustus 2010 in Walikale, net naast Masisi.

Ondertussen zijn in het oosten van Congo de rebellen van M23 nog steeds in gevechten verwikkeld met het Congolese leger. De gevechten vinden plaats op een nieuw front, meer bepaald in de regio Mabenga, ten noorden van de zone die door M23 gecontroleerd wordt en op ongeveer 80 kilometer van provinciehoofdstad Goma.


In Kibumba, in het oosten van Congo, zijn twee massagraven aangetroffen. Dat heeft de gouverneur van de provincie Noord-Kivu bevestigd. Hoeveel lijken erin liggen, is niet bekend.
Gouverneur Julien Paluku eist een internationaal onderzoek om samen met specialisten de verantwoordelijkheden en de inhoud te bepalen.

In Kibumba, dat op een plateau ligt, op een hoogte van 1.800 meter, zijn al drie dagen gevechten aan de gang tussen het Congolese leger en de rebellenbeweging M23.

De rebellenbeweging is sinds 2012 actief in Noord-Kivu. Experts van de Verenigde Naties beschuldigen er Rwanda en Oeganda, buurlanden van Congo, regelmatig van M23 te steunen, iets wat Kigali en Kampale steeds ontkennen.

Geen opmerkingen: