woensdag, juni 13, 2007

Geen financiële steun Kerk meer voor Amnesty International




Wegens pro-abortus houding
Geplaatst door Theo Borgermans wo 13 jun '07 om 14:27u

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - De mensenrechtenorganisatie Amnesty International moet niet langer meer rekenen op financiële steun van de rooms-katholieke Kerk omdat de organisatie is toegetreden tot het kamp van de voorstanders van abortus. Dat heeft het Vaticaan vandaag medegedeeld.


Het Vaticaan heeft de katholieken ook opgeroepen de mensenrechtenorganisatie niet langer financieël te steunen.


Amnesty zelf zegt in een reactie nooit financiële steun van het Vaticaan te hebben gekregen.

Kardinaal Martino, voorzitter van de pauselijke raad Rechtvaardigheid en Vrede, verklaarde dat de maatregel het "onvermijdbare gevolg" is van de recente beslissing van Amnesty International om de toegang tot abortus te promoten voor vrouwen die het slachtoffer werden van verkrachting of waarvan de gezondheid in gevaar is door zwangerschap. Kardinaal Martino zei niet welke bedragen de Kerk eerder aan de mensenrechtenorganisatie heeft geschonken.

In 1996 nam het Vaticaan een soortgelijke maatregel tegen Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, eveneens wegens promotie van abortus.

Tot dan kreeg Unicef jaarlijks 2.000 dollar van het Vaticaan. (tb)


*******************










Amnesty zet zich sinds 1961 in voor de bescherming van mensenrechten wereldwijd. Duizenden slachtoffers van vervolging, discriminatie en marteling putten hoop uit de acties van Amnesty. Amnesty is onpartijdig en onafhankelijk.

Daarom neemt de organisatie ook geen geld aan van regeringen of politieke groeperingen, of van bedrijven waarvan niet zeker is of die de mensenrechten respecteren. Daarom zijn wij voor ons werk afhankelijk voor mensen zoals u.

Word daarom nú lid. Als lid betaalt u contributie (bijvoorbeeld € 4,50 per maand, maar andere bedragen zijn ook welkom). Na aanmelding ontvangt u een welkomstpakket.

Vrouwen actief voor mensenrechten

Wereldwijd verzetten vrouwen zich tegen het geweld dat hen wordt aangedaan.

Zij richten organisaties op om vrouwen op de vlucht voor huiselijk geweld, verkrachting en seksueel (oorlogs)geweld op te vangen en te begeleiden. Vrouwen zijn prominent in de campagne tegen hiv/aids, racisme en politieke onderdrukking.

Vrouwenbesnijdenis wordt aan de kaak gesteld en overal ter wereld komen vrouwelijke advocaten op voor politieke gevangenen.

Vrouwenactivisten maken zich niet alleen sterk voor de rechten van vrouwen, maar zij verzetten zich bijvoorbeeld ook tegen corrupte rechtssystemen, milieuvervuiling en slechte arbeidsomstandigheden.

Behalve dat het activistenwerk zwaar is, boeken de vrouwen ook vooruitgang. In vele landen worden wetten tegen huiselijk geweld aangenomen.

Verkrachting tijdens conflictsituaties is door toedoen van de internationale vrouwen- en mensenrechtenbeweging als misdaad tegen de menselijkheid erkend.




Verkrachting als wapen in Darfur

Verkrachtingen van vrouwen en meisjes in Darfur blijven voortduren.

Dit ondanks herhaaldelijke internationale beloftes een eind te maken aan de misstanden in deze Sudanese regio.



Dat zegt Artsen Zonder Grenzen vandaag in een rapport over seksueel geweld.

Vluchtelingenkampen
Ruim twee miljoen mensen zijn inmiddels door het aanhoudende geweld gevlucht uit hun geplunderde steden, op zoek naar veiligheid. Maar ondanks werkbezoeken van wereldleiders en hulporganisaties hebben de vluchtelingen in de kampen veelvuldig te maken met aanhoudend geweld, waaronder verkrachtingen.

Om in hun levensonderhoud te voorzien moeten families af en toe het vluchtelingenkamp verlaten om hout te verzamelen, het land te bewerken of om water te halen. Vrouwen nemen hierbij het risico zichzelf en hun kinderen bloot te stellen aan het gevaar van verkrachting en ander geweld door, hoogstwaarschijnlijk, Arabische milities.

Verkrachtingen vormen een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de vrouwen, temeer omdat adequate gezondheidszorg grotendeels ontbreekt.

Artsen Zonder Grenzen
Tussen oktober 2004 en februari 2005 hebben dokters van Artsen Zonder Grenzen bijna 500 verkrachtingsslachtoffers in Darfur behandeld.

Ton Koene is coördinator van de noodhulp in onder andere Darfur, vanuit Nederland begeleidt hij sinds een jaar het project van Artsen Zonder Grenzen. Onlangs was Koene in Darfur waar hij onderstaande foto’s maakte.

Grote schaamte en angst bij de slachtoffers van seksueel geweld leidt er volgens Koene toe dat de vrouwen zelden medische hulp zoeken. Artsen Zonder Grenzen schat het totale aantal slachtoffers van verkrachting dan ook veel hoger in.


De leeftijd van de slachtoffers, sommigen zelfs hoogzwanger, varieert tussen de 12 en 45 jaar oud, de gemiddelde leeftijd is 27.

Bijna negentig procent van de slachtoffers zegt te zijn verkracht buiten een dorp of stad. Ruim één op de vier is meer dan een keer verkracht en veelal door meerdere daders.

Tijdens de verkrachtingen krijgen de vrouwen ook te maken met excessief geweld: ze worden geslagen met stokken, riemen en bijlen. Sommige vrouwen werden ontvoerd, enkele dagen vastgehouden en meermalen verkracht.

"Het gebeurde in augustus toen we de stad uitgingen om op het land te werken. Vijf Arabische mannen kwamen op ons af en vroegen waar onze mannen waren. Ze vertelden ons dat we seks met ze moesten hebben. Toen we weigerden sloegen en verkrachtten ze ons.

Nadat ze ons misbruikt hadden, zeiden ze dat we nu Arabische baby's zouden krijgen. En als ze nog meer zwarte vrouwen zouden zien, worden ook zij verkracht om de huidskleur van de kinderen te veranderen", aldus één van de verkrachte vrouwen in het rapport.

Daders
De daders zijn bewapende mannen, meestal militairen van het Sudanese leger. Veel slachtoffers melden dat familieleden of vrienden werden geslagen en naar de verkrachtingen moesten kijken.

De gevolgen: naast gebroken botten en het gevaar van HIV-besmetting blijven de vrouwen nog vele jaren getraumatiseerd. Daarnaast worden de vrouwen veelal gestigmatiseerd door hun eigen gemeenschap en soms verbannen uit het dorp.

“In een islamitisch land als Sudan is sex voor het huwelijk een groot taboe. Daarom worden vrouwen die zijn verkracht veelal uitgesloten en gestigmatiseerd door de eigen gemeenschap,” aldus Koene.

Slachtoffers zeggen bang te zijn om naar de politie of de lokale autoriteiten te stappen. Vrouwen vrezen, in plaats van steun te krijgen, gestraft te worden voor illegale zwangerschap.

Meer aandacht
Een aantal organisaties, waaronder Artsen Zonder Grenzen, vraagt nu meer aandacht voor de verkrachtingen om de regering van Sudan onder druk te zetten.

Lokale autoriteiten dienen deze vorm van geweld niet meer te tolereren en moeten ervoor zorgen dat de daders niet meer ongestraft blijven. De (medische) zorg voor de slachtoffers wordt uitgebreid en er moet een eind komen aan de sociale uitsluiting van de slachtoffers.

Artsen Zonder Grenzen behandelt volgens Koene de wonden van de slachtoffers en artsen proberen de medische zorg uit te breiden. Hieronder valt ook de behandeling tegen SOA's als HIV en het verstrekken van morning afterpillen.
Bron: Artsen Zonder Grenzen










AMNESTY INTERNATIONAL

6 juni 2007 Gedetailleerde satellietbeelden zijn Amnesty's nieuwste wapen in de strijd voor veiligheid van de burgers in Darfur. Op de website Eyes on Darfur kan iedereen 24 uur per dag de situatie in 12 dorpen in de regio in de gaten houden.

Het project Eyes on Darfur is een nieuw onderdeel van Amnesty's wereldwijde campagne om de mensenrechtenschendingen in Darfur tot een halt te brengen.

In 2003 en 2004 publiceerde Amnesty als een van de eersten ooggetuigenverslagen uit de regio die waarschuwden voor een op handen zijnde humanitaire ramp.

Het onthullen van de extreme gewelddadigheden leidde tot wereldwijd bewustzijn over de crisis in Darfur.

Satelliet
Het nieuwste wapen in de strijd voor bescherming van de burgers van Darfur is een satellietcamera die kwetsbare dorpen in de regio monitort.

Amnesty roept iedereen op om op de website Eyes on Darfur de situatie in de 12 dorpen te bewaken en zo de Sudanese overheid het signaal te geven dat de schendingen in Darfur niet langer ongezien blijven.

Meer informatieLees het Engelstalige persbericht. Meer over de situatie in Darfur vindt u in het landendossier Sudan.

Geen opmerkingen: